با ظهور تجهیزات پیشرفته، به زودی تلفن های همراه به یک ابزار پزشکی تبدیل می شوند. «رابی مامری»، یکی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در زمینه مهندسی زیست شناسی، ابزار ارزان قیمتی را برای نصب در دوربین دیجیتالی که امروزه در بسیاری از گوشی های موبایل به کار می رود، طراحی کرده که دوربین های موبایل را به یک میکروسکوپ تبدیل می کند. این ابزار که «سل اسکوپ» نام دارد، می تواند سلول های قرمز و سفید خون را نمایش دهد، به بیان دیگر می توان از این ابزار برای شناسایی انگل هایی که باعث بروز بیماری مالاریا می شوند، استفاده کرد.
علاوه بر آن، با توجه به اینکه سل اسکوپ قادر به ارسال تصاویر از طریق شبکه های موبایلی است، در تشخیص سریع و کنترل بسیاری از بیماری ها کمک شایانی خواهد کرد.
این پروژه که سرپرستی آن را دکتر «دن فلچر» بر عهده دارد، از زمانی آغاز شد که دکتر «فلچر» با دانشجویان خود در مورد تبدیل کردن گوشی های موبایل به میکروسکوپ با دشواری هایی روبه رو شد و پس از آنکه همگی تصمیم گرفتند با کمک هم این دشواری ها را برطرف کنند، این پروژه شتاب گرفت. این گروه اولین تجربه را با یک میکروسکوپ رومیزی انجام داد، ولی هم اکنون با استفاده از لنزهایی که درون یک لامپ تصویر تعبیه شده، به طور مستقیم می توان با گوشی موبایل عکسبرداری کرد. این گروه معتقد است که با تولید انبوه این ابزار، می توان از نوع کوچک تر و مقاوم تر آن در گوشی های موبایل استفاده کرد. علاوه بر آنکه قیمت آن نیز به کمتر از 100 دلار خواهد رسید.
تشخیص مالاریا با این ابزار اولین آزمایش این گروه بود، زیرا تشخیص بیماری های دیگر نیازمند تصویر با کیفیت بالاتر بود. این گروه در هفته های اخیر به موفقیت های چشمگیری در زمینه تشخیص بیماری های دیگر نیز دست یافته اند. برای این کار، شخص باید مقدار کمی از خون خود را گرفته و از نمونه خود عکس بگیرد و آن را از طریق موبایل به یک کارشناس تشخیص بیماری ارسال کند.
این تصاویر همچنین قابلیت ثبت دیجیتالی را نیز دارد و همین امر کنترل و میزان پیشرفت و تاثیر داروها را در مراحل مختلف امکان پذیر می کند.
مطمئناً نتایج این پروژه توجه بسیاری از شرکت ها را به خود جلب کرد و در این زمینه اعلام همکاری و مشارکت کرده اند. به طور مثال مایکروسافت به تازگی برخی تجهیزات مربوط به تلفن های همراه دوربین دار عرضه کرده که به ابزار ناوبری ماهواره یی مجهز است و نوکیا از جمله شرکت هایی است که از این تجهیزات استقبال کرده است. حتی بازوی تحقیقاتی وزارت دفاع امریکا نیز علاقه مندی خود را به این پروژه رسماً اعلام کرده است. از سوی دیگر برخی پزشکان فیلیپینی و کلمبیایی قصد دارند این ابزار را در کشورشان آزمایش کنند.
البته کاربرد این ابزار تنها به کشورهای در حال توسعه محدود نمی شود. بسیاری از بیماران سرطانی مجبورند هر هفته برای کنترل بیماری خود به بیمارستان بروند و اکثراً نیز مجبورند مسافت بسیاری را برای این کار طی کنند. اما سل اسکوپ این امکان را در اختیار این بیماران قرار می دهد که در خانه خود استراحت کنند و با ارسال تصاویری که با سل اسکوپ گرفته اند، آنها را به دست پزشکان برسانند.این ابزار حتی در عرصه های دیگر نیز کاربرد دارد. به طور مثال کشاورزان می توانند از گیاهان کشت شده خود نمونه برداری کرده و با سل اسکوپ تصاویر نمونه برداری شده را برای کارشناسان کشاورزی ارسال کنند.این گروه پژوهشی قصد دارد با دانشگاه فلوریدا که برنامه ها و طرح های تشخیص از راه دور برای کشاورزان را راه اندازی کرده است، همکاری کند.
یکی دیگر از گروه های پژوهشی در زمینه مهندسی زیست شناسی در برکلی، به روش های دیگری برای استفاده از گوشی موبایل در حوزه پزشکی می اندیشد.
«بوریس رابیسنکی» و هم دانشگاهیانش تصمیم دارند یک ابزار تصویربرداری از نمونه برداری های پزشکی طراحی کنند که هم ارزان قیمت تر و هم در سطح وسیعی قابل دسترسی باشد.
این گروه به تازگی در گزارشی اعلام کرده طرحی را برای استفاده از موبایل برای ارسال اطلاعات خام عکسبرداری از نمونه های پزشکی ارائه کرده و درصدد است نرم افزاری را که عکسبرداری پزشکی را امکان پذیر می کند، طراحی کند. پس از آن می توان این تصاویر را به گوشی های موبایل منتقل و ارسال کرد.
کارشناسان پیش بینی می کنند که تلفن های همراه به زودی به گوشی و دماسنج (به عنوان تجهیزات ضروری پزشکی) مجهز خواهند شد.
az mahzare modiriyat site soali dashtam ?
hey EEEEEEEEE pirshafti tercology ro zimina ghesbolay che tasiri dashte.
ba tashakor